Lilla Harrie Valskvarn

Historien om den stridbare biskopen och den rike rikshovmästaren

Dramat vid vindbryggan 1502

Lilla Harrie Valskvarn är Sveriges äldsta kvarn. Första gången möllan med säkerhet dyker upp i historieböckerna är i ett politiskt drama 1509. Huvudpersonerna i dramat är den danske unionskungen Hans, den kortväxte och stridbara ärkebiskopen Birger Gunnersen och rikshovmästaren Poul Laxmand. Laxmand var så rik att till och med kungen lånade stora summor pengar av honom. Han ägde 900 gårdar. 

Under ett möte på Helsingborgs slott 1501 kom Laxmand och ärkebiskopen i luven på varandra. Biskopen ville efter denna händelse ha hämnd. I mars samma år var Laxmand med på ett möte med adelsmän på Sölvesborgs slott. Ärkebiskopen började då sprida rykte om att det var en sammansvärjning för att ta makten från kung Hans. En juninatt 1502 besökte Laxmand kungen på hans slott i Köpenhamn. När han passerat vindbryggan på vägen hem blev han överfallen av två adelsmän som stack honom med en kniv i bröstet. Kungen deltog i begravningen, men ändrade sen attityd till Laxmand. Mördarna fick inga straff och kungen berättade om den orätt som Laxmand begått. Det hela slutade med att han konfiskerade hela hans gods.

Ett par år senare behövde han pengar och sålde stora delar av egendomen. Ärkebiskopen höll sig nu framme och köpte Åkarpgodset för 6150 penningar. Köpet fastslogs vid Lunds Landsting 1509. Med i köpet fanns också: Haraghers mølle j Liitle Haragers sogenn

Detta är det första omnämnandet av möllan, men man tror att den är ännu äldre än så. Mycket lite av det skrivna materialet från medeltiden har bevarats. Som kuriosa kan också nämnas att orättvisan nog gnagde i kungens samvete i alla år. På sin dödsbädd 1513 jämrade han sig och bad Laxmand om ursäkt. Även den stridbare biskopen kände skuld för sin ryktesspridning och skänkte några år senare möllan och 18 gårdar till domkyrkan. 

Slaget vid Lund rasade runt kvarnen 1676

Historien om möllan är inte slut där. På 1600-talet började Kronan ta över en stor del av kvarnarna i Sverige. Man såg ett enkelt sätt att få in pengar till alla otaliga krig. Under denna tid tillhörde Skåne fortfarande Danmark och det sista avgörande slaget ägde rum alldeles intill kvarnen. Efter att Karl XI plundrat Helsingborg tog han sig till Lilla Harrie där han slog läger. Den 4 december 1676 tog svenskarna sig över den frusna Kävlingeån och överraskade Christian V och hans danska armé. Slaget vid Lund är ett av Nordens blodigaste.

Modern valskvarn med gamla anor

Kvarnen i Lilla Harrie har en väldigt lång och dramatisk historia. Från frälsemölla och kunglig mölla, till kyrkoägd mölla och svensk kronomölla, vidare till skattemölla och slutligen idag till en modern kvarnrörelse. Den nya tiden gjorde sitt intåg 1903 när vattenhjulet byttes ut till en vattenturbin som gav mer kraft ur ån. Sedan 1984 ingår Lilla Harrie Valskvarn i familjebageriet Pågen som har bakat bröd sedan 1878. 

Mer än 500 år har hjulen rört sig.